Angst bij medewerkers Emergis voor terugkeer gewelddadige cliënt

Angst bij medewerkers Emergis voor terugkeer gewelddadige cliënt

Medewerkers van de afdeling High Intensive Care (HIC) van de GGZ-instelling Ermergis (Kloetinge, Zeeland) hebben een brandbrief gestuurd naar de directie. Zij hebben angst voor de terugkeer van een gewelddadige cliënt. Een cliënt die negen maanden geleden na een veroordeling door een rechter, werd overgeplaatst naar een instelling voor intensieve behandeling in Eindhoven. Aanleiding was extreme geweldsincidenten met blijvende letsel bij personeel.

 

In het AD staat te lezen dat de medewerkers zich onveilig voelen. Ze willen dat de cliënt onmiddellijk elders wordt geplaatst. ,,We voelen ons onveilig, we merken dat wordt gewerkt met de angst dat de cliënt weer zal toeslaan", schrijven zij. ,,Het is niet óf, maar wanneer."

 

NU’91online is van mening dat veilig en met voldoende en voor de functie goed toegeruste collega’s je werk kunnen doen, een absolute voorwaarde is om goede zorg te kunnen verlenen. Dat geldt zeker - misschien wel juist - voor alle medewerkers in de (forensische) psychiatrie. 

 

Het aantal forensische bedden in reguliere GGZ-instellingen is in afgelopen jaren toegenomen; forensische bedden op afdelingen met minder beveiliging in alle opzichten en zonder specifiek voor deze groep cliënten geschoold personeel. De medewerkers krijgen te maken met cliënten met een zeer ernstige problematiek. En, in justitiële gevallen worden zij niet altijd op de hoogte gesteld van het dossier van de cliënt. Dit kan leiden tot ernstige en acute crisissituaties.

 

NU’91online gaat direct in overleg met de medewerkers en de directie van de GGZ-instelling Emergis om een oplossing voor deze crisissituatie te vinden. Maar zeker ook om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Want als professional in de geestelijke gezondheidszorg moet je je elke dag veilig kunnen voelen.

 

Bronnen: NOS en AD

Actiecode ontvangen?

Klik hier