Hitteplan van kracht

Hitteplan van kracht

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zondag 23 juni het hitteplan geactiveerd voor het midden, zuiden en oosten van Nederland.

 

Wanneer het KNMI de kans op een hittegolf groot acht dan gaat er een algemene waarschuwing uit naar de bevolking via de media en naar gezondheidsautoriteiten zoals de GGD en het RIVM. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat ouderen klachten kunnen krijgen bij langdurige blootstelling aan temperaturen boven 25 graden celsius.  Vanaf een temperatuur van 30 graden of hoger is er volgens het Nationale hitteplan pas echt voorzichtigheid geboden bij ouderen en chronisch zieken. Vanaf circa 35 graden lopen ook gezonde mensen, zoals medewerkers in de zorg een zeer reële kans op hittestress; zeker als ze zich lichamelijk inspannen.

 

NU’91 adviseert verpleegkundigen en verzorgenden binnen hun team te bespreken hoe de zorgverlening kan worden aangepast op de warmte. Bijvoorbeeld een overzicht maken van cliënten met een verhoogd risico. Maar ook: hoe cliënten gestimuleerd kunnen worden voldoende te drinken en luchtige kleding te dragen en hoe de verblijfruimte zo koel als mogelijk gehouden kan worden. En, drink zelf ook voldoende!

Actiecode ontvangen?

Klik hier