NU’91 adviseert ook tegen bezettingsnorm verpleeghuizen

NU’91 adviseert ook tegen bezettingsnorm verpleeghuizen

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) adviseert tegen de door de Tweede Kamer per 1 januari a.s. voorgestelde bezettingsnorm voor alle verpleeghuizen. Het ZiN is van mening is dat ieder verpleeghuis anders is en de bezettingsnorm daarop aangepast moet zijn. NU’91 onderschrijft dit advies.

 

Het lijkt er volgens NU’91 inmiddels op dat de bezettingsnorm in verpleeghuizen een doel op zich is geworden. En, dat is een zeer kwalijke zaak. De bezettingsnorm is altijd bedoeld als middel, met als doel de optimale bezetting te berekenen om goede zorg te kunnen verlenen.

 

De werkbalans-tool is daarvoor een heel mooi hulpmiddel. De tool is een plannings- en sturingsinstrument over vraagstukken als werktijden, kwalitatieve en kwantitatieve bezetting, (ervaren) werkdruk en contractenbeleid. De tool biedt inzichten op basis waarvan bestuurder en or, en medewerkers en leidinggevenden de dialoog kunnen aangaan over de optimale bezetting en de daarbij behorende financiële middelen.

 

Personeelstekorten moeten worden aangevuld. Maar, een vaste bezettingsnorm afspreken is geen oplossing. De oplossing moet maatwerk zijn; per instelling of nog beter per afdeling. Alleen dan kunnen zorgprofessionals optimale zorg verlenen.

 

Klik hier voor de conceptversie van het rapport van het Zorginstituut Nederland.

Actiecode ontvangen?

Klik hier