NU’91 ROEPT OP TOT BESCHERMING VAN VERPLEEGKUNDIGEN IN CONFLICTGEBIEDEN

NU’91 ROEPT OP TOT BESCHERMING VAN VERPLEEGKUNDIGEN IN CONFLICTGEBIEDEN

De wereld kent momenteel veel conflictgebieden: Syrie, Nigeria, Kameroen en Jemen. In deze en vele andere gebieden, werken verpleegkundigen en verzorgenden onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden.

NU’91 hecht er daarom veel waarde aan om een statement te maken waarin wij aandacht vragen voor deze problematiek. En roept op tot bescherming en ondersteuning van alle zorgprofessionals die werken in conflictgebieden; waaronder verpleegkundigen en verzorgenden. Zodat zij hun goede en juist in conflictgebieden zeer noodzakelijke werk op een zo veilig mogelijk manier kunnen doen. Dat is iets waarvoor NU’91 zich in ieder geval inzet.

“Als verpleegkundige bij Defensie heb ik ook gewonden verpleegd die niet direct behoorden tot bevriende allianties. Volgens de Conventie van Geneve is het een plicht om gewonden en zieken zo goed mogelijk te verplegen en te verzorgen. En hoewel het een vredesmissie in Cambodja betrof, waren er wel zeker strijdende partijen. Wat dat gevoelsmatig met mij deed? Heel ambivalent, zeker toen ik hoorde dat deze persoon het zelf niet zo nauw nam met allerlei regels die zijn opgesteld in het oorlogsrecht; aldus Isaac Jansen.”

 NU’91 heeft tijdens de 104th General Assembly in Madrid het initiatief genomen om samen met de European Federation of Nurses Associations* met een gezamenlijk statement te komen. 

We leven in een wereld waarin we niet alles hoeven en helaas niet kunnen begrijpen. Het is belangrijk dat we onze weg weten te vinden en oog blijven houden voor het feit dat veilig je werk kunnen doen niet vanzelfsprekend is voor iedereen.

* De EFN bestaat uit NNA's (national nurses associations) van 35 landen met ruim 980.000 leden (peildatum 2015). 

Actiecode ontvangen?

Klik hier