Q&A overgangsregeling wet BIG

Q&A overgangsregeling wet BIG

Het bericht met het advies van Minister Bruins van VWS over de overgangsregeling binnen de wet BIG voor verpleegkundigen die regieverpleegkundige willen worden, roept veel vragen op. Veel gestelde vragen mét antwoorden hebben wij hieronder voor je op een rij gezet. Heb je een andere vraag? Neem dan – als NU’91 lid - contact op met het NU’91 Serviceloket via 030-2964144 of via serviceloket@nu91.nl

 

Wat is de overgangsregeling?

Voor het nieuwe beroep van regieverpleegkundige is een overgangsregeling nodig voor de huidige verpleegkundigen. Minister Bruins heeft in een brief zijn standpunt voor een brede overgangsregeling aangekondigd. Op die manier kunnen niet alleen verpleegkundigen met een Hbo-v diploma zich  registreren als regieverpleegkundige maar ook verpleegkundigen met een Inservice of Mbo-v diploma mét vervolgopleiding op NLQF-6 niveau.

 

Waarom is er een nieuw beroepsprofiel regieverpleegkundige?

De minister geeft aan dat wetsvoorstel BIG II  een duidelijker onderscheid tussen de verschillend opgeleide verpleegkundigen geeft. Hierbij wordt tegemoet gekomen aan de veranderende zorgvraag en toekomstbestendigheid van zorg.

 

Hoe gaat het nu verder met de brief van de minister?

Minister Bruins heeft zijn beleidsstandpunt ingediend bij de Tweede Kamer, dan wordt de overgangsregeling verwerkt in het wetsvoorstel Wet BIG II. De minister verwacht het wetsvoorstel op zijn vroegst in juli 2020 in werking te hebben. Tot die tijd zal VWS samen met de betrokken partijen zorgen voor heldere factsheets en het opzetten van informatiekanalen om te zorgen voor juiste informatie.

 

Wat is het standpunt van NU’91?

NU’91 staat achter haar leden en gaat uit van hun huidige bekwaamheid. Wij hebben grote waardering voor hetgeen zij doen. Om deze reden staan wij achter de brede overgangsregeling. Hierbij wordt de huidige bekwaamheid van verpleegkundigen erkend. Wij blijven ons de komende periode hard maken voor een goede manier waarop werknemers en werkgevers in de zorg gefaciliteerd worden om deze wijziging te implementeren. 

 

Waarom staat NU’91 voor een brede overgangsregeling?

Wij zien kansen voor toekomstbestendigheid van zorg en de professionalisering van de verpleegkundige beroepen door de komst van de nieuwe beroepsprofielen. Het rapport van de commissie Meurs geeft aan dat Bachelor Nursing 2020 de norm is voor registratie als regieverpleegkundige. Dit zou betekenen dat alleen de verpleegkundigen opgeleid na 2012 in aanmerking komen voor registratie als regieverpleegkundige. De brede overgangsregeling  die de minister nu adviseert zorgt ervoor dat ook verpleegkundigen met een Hbo-diploma of een Inservice of Mbo-opleiding met vervolgopleiding op NLQF 6 niveau, zich als regieverpleegkundige kunnen registreren. Dat vinden wij een goede start voor verdere implementatie.

 

Mag ik zelf kiezen of ik me als verpleegkundige of regieverpleegkundige wil registreren?

De overgangsregeling zorgt ervoor dat verpleegkundigen met een Hbo-diploma of een Inservice of Mbo-opleiding met vervolgopleiding op NLQF 6 niveau, zich als regieverpleegkundige kunnen registreren. Het is goed om eerst te bedenken welk beroep – verpleegkundige of regieverpleegkundige – het beste bij je ambitie past. De  keuze is aan jou als verpleegkundige in welk register je geregistreerd wilt worden.

 

Wat moet ik straks aantonen als regieverpleegkundige?

Bij herregistratie moet je aantonen dat je 2080 uur als regieverpleegkundige hebt gewerkt. Daarnaast zal er een eis gesteld worden aan wat je hebt gedaan op het gebied van deskundigheidsbevordering. Dit wordt nog verder uitgewerkt. Daarnaast neem je een toets af als je een Hbo-diploma hebt behaald vóór 2012. Als je Mbo- of Inservice-opgeleid bent (met de vervolgopleiding op NLQF-6 niveau) volg je aanvullende scholing.

 

Welke verpleegkundige vervolgopleidingen zijn NLQF-6 gecertificeerd?

Er zijn reeds gecertificeerde NLQF-6 opleidingen, daarnaast kan het zo zijn dat jouw opleiding er wel voor in aanmerking komt maar nog gecertificeerd dient te worden. Je kunt bij je opleider vragen of jouw vervolgopleiding is gecertificeerd of dit is aangevraagd. Of je kunt kijken in deze lijst: https://www.nlqf.nl/nlqf-niveaus

 

Waar kan ik de brief van de minister en het bijbehorende rapport van de commissie Meurs terugvinden?

Actiecode ontvangen?

Klik hier