Regeerakkoord ontkent zorg

Regeerakkoord ontkent zorg

Met stijgende verbazing heeft NU’91online kennisgenomen van het door Rutte gepresenteerde regeerakkoord: 'Vertrouwen in de toekomst'en 'Aan de slag'.

 

‘Om aan de slag te gaan, hebben we wel voldoende zorgprofessionals nodig’: aldus Monique Kempff voorzitter NU’9online.

 

Hoewel het natuurlijk prachtig is dat er veel aandacht is voor de ouderenzorg, is het akkoord een totale ontkenning van de andere sectoren in de zorg zoals de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de ziekenhuiszorg. Ook in deze sectoren is de rek er na jaren van bezuinigingen behoorlijk uit; de werkdruk is ongekend – wellicht gevaarlijk – hoog, de efficiëntieslag kan echt niet efficiënter en het tekort aan voldoende gekwalificeerde zorgprofessionals loopt steeds verder op.

 

Deze ontkenning wordt nog benadrukt door de voorgestelde besparing van in totaal 1,6 miljard euro in 2021. Dat moet worden geregeld met een hoofdlijnakkoorden met de zorg sector en door maatregelen die de aankoop van geneesmiddelen en hulpmiddelen goedkoper maken.

 

Een lid riep na het lezen van de plannen uit ‘In Nederland zijn de zorgverzekeraars de baas, niet Den Haag’.

 

Positief is dat het collegegeld voor eerstejaarsstudenten in het hoger beroepsonderwijs en aan de universiteit gehalveerd wordt. Maar, waar de studenten voor de lerarenopleidingen een extra voordeel krijgen - voor hen wordt het collegegeld gedurende de eerste twee jaar gehalveerd- is er voor zorgstudenten niets extra’s.

 

Wat als er straks geen verpleegkundigen en verzorgenden meer zijn? Als er geen studenten meer kiezen voor een zorgopleiding en de zorgprofessionals ver voor hun 67ste opgebrand zijn?

 

NU’91 roept Rutte III op het niet zover te laten komen.

Actiecode ontvangen?

Klik hier