100 procent aangifte agressie in GGZ

100 procent aangifte agressie in GGZ

Uit een gezamenlijk onderzoek van NU’91online en De Monitor (KRO-NCRV) naar agressie tegen hulpverleners in de psychiatrie blijkt dat ruim 80% de afgeslopen 5 jaar verbaal en fysiek geweld heeft meegemaakt. Een derde geeft zelfs aan enkele keren per week met agressieve patiënten te maken te hebben. De Monitor, Agressie tegen hulpverleners in de psychiatrie, 24 april op NPO2 om 21.25 uur.

 

Het type geweld dat het hoogst scoort is schelden (97,96%), gevolgd door poging tot fysieke agressie (82,23%), gooien met voorwerpen of vloeistof (68,24%), slaan/stompen/schoppen (66,98%), duwen/trekken/vasthouden (62,26%) en spugen (52,20%). Deze resultaten zijn afkomstig van 636 respondenten.

 

Aangifte doen

Van de respondenten heeft 53,14% aangifte gedaan. Van de 46,86% die geen aangifte deed, gaf 43,24% als reden ‘gedrag kwam voort uit psychiatrische toestand’. Echter, agressie mag nooit geaccepteerd worden in het werk van zorgprofessionals; ook niet in de psychiatrie.

 

De boodschap van NU’91online is en blijft: ben je het slachtoffer van agressie en of geweld doe dan altijd aangifte.

 

Aangifte doen en beroepsgeheim

Ook het beroepsgeheim blijkt nogal eens reden te zijn om geen aangifte te doen. De politie vraagt vaak naar het ziektebeeld en dat mag niet worden gegeven. Wij zijn samen met GGZ-werkgevers bezig om duidelijk te omschrijven wanneer een psychiatrisch hulpverlener het beroepsgeheim mag doorbreken en welke gegevens hij wél mag melden aan de politie tijdens het doen van aangifte. Dit betreft objectieve waarnemingen en geen medische informatie noch mogelijke verbanden met de agressie. Het is dus een misvatting dat het beroepsgeheim aangifte in de weg staat.

 

‘Zorgprofessionals hebben recht op een veilige werkplek’ zegt Monique Kempff, NU’91online voorzitter. Doe altijd aangifte en meld het altijd intern. Dan kan met een juiste aanpak agressie worden voorkomen. NU’91 streeft naar 100% aangifte van agressie tegen hulpverlener door cliënten in de GGZ. Het is niet aan een hulpverlener of de politie, maar aan een rechter om te bepalen of iemand ontoerekeningsvatbaar is of niet.

Actiecode ontvangen?

Klik hier