WEER EEN VERHOGING VAN DE AOW-LEEFTIJD IS ONWERKBAAR

WEER EEN VERHOGING VAN DE AOW-LEEFTIJD IS ONWERKBAAR

NU'91, de beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging, maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor onze achterban nu de AOW-leeftijd in 2022 met drie maanden omhoog gaat voor iedereen die na 1954 geboren is. Er zijn immers weinig verzorgden en verpleegkundigen* die momenteel in staat zijn gezond en met plezier tot de leeftijd van 65 jaar door te werken; laat staan nog langer.

Reden voor deze verhoging is de stijgende levensverwachting. Als die in dit tempo doorgaat, ligt de pensioenleeftijd in 2025 mogelijk al op 68 jaar. Echter, op dit moment krijgen jongeren in de zorg geen vast contract aangeboden en wacht hun werkeloosheid en zijn ouderen (lichamelijk/pychisch) vaak niet meer goed in staat hun zware zorgtaak –op onregelmatige uren – uit te voeren. Ook wordt er in instellingen te weinig beleid ontwikkeld om langer, gezond en gemotiveerd te kunnen blijven werken. Werken in de zorg is en blijft een zwaar beroep.

"Ik ben 61 jaar, werk 32 uur per week als verpleegkundige en moet door tot 67 jaar en 3 maanden. Veel van mijn jongere collega`s zouden graag een voltijd contract willen hebben, maar moeten het met 24 of minder uren doen. Er zijn dus prima mogelijkheden om de medewerkers 'op leeftijd' eerder te laten stoppen en de vrijgekomen uren aan jongere collega's te geven; aldus één van de NU'91 leden".

NU’91 is van mening dat verpleegkundigen en verzorgenden* blijvend uitgezonderd worden van een verhoging van de pensioenleeftijd. Alleen dan kan er sprake zijn van een gezonde en voor haar taak goed toegeruste beroepsgroep, die het belangrijke werk hebben anderen te verzorgen en verplegen.

* en aanverwante beroepen

Actiecode ontvangen?

Klik hier