Zorgprofessional zeg NEE

Zorgprofessional zeg NEE

Zeg nee tegen taken – zoals schoonmaken van de OK, zout strooien bij gladheid, onnodige administratieve rompslomp of rolstoelen schoonmaken - die niet bij jouw vak horen. En stop met routinematige handelingen, die niet werken of zelfs schade veroorzaken*. Een peiling** onder 17.000 verzorgenden en verpleegkundigen laat een zorgelijk beeld zien van de werkdruk in de zorg. Het is zeker zo dat politiek en werkgevers mede verantwoordelijk zijn voor een oplossing, maar ook individuele zorgprofessionals kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het in balans brengen van hun werk

 

Natuurlijk is het moeilijk om nee te zeggen, terwijl je je als zorgprofessional (veelal ten onrechte) verantwoordelijk voelt voor huishoudelijke, administratieve of facilitaire zaken. Maar je krijgt er meer stress van en de werkdruk wordt alleen maar hoger wanneer je geen grenzen stelt. Ga met je team bij elkaar zitten en geef aan je werkgever aan wat jullie niet meer zullen doen en welke activiteiten zinloos zijn. Het management moet de verantwoordelijkheid nemen voor wat jullie als zorgprofessionals niet meer doen; zij zijn ook verantwoordelijk voor veilige zorg en een goed organisatieklimaat.

 

Werkdruk in een team kan op redelijk korte termijn ook verlicht worden door 0-urencontracten weer in te voeren. Dat levert de smeerolie in het rooster. Er lijkt een trend te ontstaan waarbij ervaren zorgprofessionals  met vervroegd pensioen gaan en zich vervolgens in laten huren via een uitzendbureau. Hierdoor krijgen ze meer grip op hun werktijden. Deze professionals willen  mogelijk wel  een 0-urencontract, waardoor ze meer regie krijgen op hun werktijden en (vooral) hersteltijd. Met de flexibele inzet van deze ervaren collega’s neemt de werkdruk voor de vaste medewerkers af.

 

We weten dat in de toekomst niet meer alle zorg kan worden verleend die wenselijk is. NU’91 zet daarom in op een meer geborgde manier van werkdrukvermindering voor zorgverleners.

 

*  Onderzoek Radboudumc IQ healthcare met 66 ‘overbodige‘ verpleegkundige handelingen

** Onderzoek uitgevoerd door V&VN

Actiecode ontvangen?

Klik hier